måndag 25 augusti 2008

Beroende av Österlen




E-pappan fick en överraskningsresa i födelsedagspresent tidigare i sommar, och den utnyttjades för några helger sedan. Enligt planen åkte vi till det bedårande vackra Österlen (som jag vet att han gillar alldeles särskilt).

Elin var hemma med mormor och morfar, så vi åkte iväg på egen hand. Vårt fösta stopp var Södra Mellby och incheckning på Mellby Klockargård, som såg väldigt inbjudande på hemsidan och med råge levde upp till det. Familjen som drev det verkade gilla loppis lika mycket som jag. Möbleringen i växthuset blev lite för mycket för e-pappan, men jag tyckte det var precis lagom boho-chict. I övrigt var stället jättetrevligt, välstädat och prydligt, god frukost och en mysig kaffebar - så klart inredd med loppisfynd. Vi hade ett rum med golvtegel och egen utgång. Ingen toa och dusch på rummet, men det kan man knappast begära för 650 kr.

Vi cyklade till gårdskrogen Friden och åt middag. Ett lite knäppt och bohemiskt men väldigt trevligt ställe, med mustiga pizzor på menyn. Men inga hawaii eller calzone. Här fanns det fikon, valnötter, chévre, tryffelsalami, sparris och – den dyraste –kalixlöjrom på menyn. Något för alla alltså. Man blev lätt förförd av tidningsurklippen utanför toaletten. Det berättades om kärlekshistorien mellan krogens ägare som hade skilts åt som ungdomskärlekar men träffats igen efter många år på en busshållplats i Fruängen. Känslorna fanns kvar, de stack till Skåne, rustade en gård och började baka pizzor.

Nåväl. Efter en jättegod frukost cyklade vi till Vitemölla och badade. Eftersom vi sällan har några vågor på västra kusten så var det extra kul. Jag hade glömt hur barnsligt roligt det är med vågor. Men det var KALLT i vattnet, 15-16 grader var det någon som sa, så det blev inga långa dopp. Vi cyklade vidare till Kivik och åt lunch på Buhres Fisk. En av de bästa luncherna på länge. ”Fönsterbord” längst ut på bryggan, Stenshuvud vid horisonten, nystekt sillfilé och ett ljuvligt väder. Det kändes extra lyxigt när paret bredvid oss mest var upptagna med att bära runt på sin dotter som inte ville sitta still vid bordet. Vi saknade så klart Elin, men just då var det optimalt för alla att hon var på annat håll.

Vi lämnade tillbaka cyklarna efter lunch och fortsatte med bil längs kusten. En fantastiskt vacker väg via Vik, Baskemölla, Simrishamn, Brantevik och Skillinge. Vi stannade vid Kyl Strand utanför Borrby, som ska vara en av Europas vackraste stränder. Det var vackert, men vi har sett andra stränder som vi håller högre. Och det var lite för blåsigt för bad.

Vi körde vidare till Vendel at Mötesplats Österlen där vi stannade för natten. Sagolikt god mat och dryck och lyxigt rum med tjock frotté och äkta matta. En oförglömlig upplevelse, men priserna låg lite i överkant tyckte vi.

Vi checkade ut och körde till Sandhammaren. HÄR är det galet vackert. Vi har varit här tidigare, men bara på genomresa, så nu fick vi njuta på riktigt. Jag tror vi hade ett av vårt bästa bad någonsin. Det var inte med alltför raska steg vi lämnade stranden, men vi ville hinna förbi Olof Viktors bageri/café i Glemminge innan vi åkte hem.

Man blir lite beroende av Österlen. Vi pratar redan om att åka tillbaka nästa sommar.

1 kommentar:

m family goes västerut sa...

Åh, låt mig följa med. Det låter alldeles underbart!